Verdensdag for Selvmordsforebygging. #Mittlys

World Suicide Prevention Day

10 september 2018

"Vis at du ser. 
Vis at du lytter. 
Vis at du bryr deg."
♥

Tre gode grunnverdier og en leveregle, tenker jeg om de tre små, men viktige, setningene som i år står i sentrum hos markeringen av Verdensdagen for selvmordsforebygging. Dette er en dag jeg personlig mener får altfor liten oppmerksomhet, i forhold til hvor mange dette rammer. Bare her i Norge tar over 600 mennesker livet sitt ÅRLIG. Det sitter da igjen en familie i dyp sorg, foreldre, søsken, besteforeldre, tanter, onkler, venner, naboer. Selvmord er ikke ene og alene en personlig tragedie som rammer den enkelte og dens familie, det rammer ett helt samfunn!

614 lys blir tent imorgen på Jernbanetorget i Oslo, for alle de 614 menneskene som tok livet sitt i 2016, det siste registrerte antall selvmord i Norge.
Lysene skal brenne for alle de som har tatt sitt eget liv, for de etterlatte, men også for å vise omtanke, varme og støtte til mennesker som går med selvmordstanker – den dag idag.
– De som fremdeles har en sjanse til å LEVE. De menneskene vi, og jeg sier VI, har muligheten å redde livet til. Ved å gjøre livet deres litt enklere å holde ut når de er i sitt dypeste mørke, ved å strekke ut en hånd, lytte til dem viss de ønsker å fortelle, ved å vise at noen bryr seg.

Jeg har selv mistet to venner i selvmord, og jeg har selv forsøkt opptil flere ganger å avslutte mitt eget liv. Jeg har vært vitne til flere selvmordsforsøk på akutt avdelinger, og jeg har pratet flere ifra å gjennomføre selvmordsplanene sine. Jeg har ringt både 112 og 113 for å redde liv, og jeg har selv stått på en bro, og jeg har selv hoppet fra den.
Jeg vet at det ikke er ett enkelt valg, når du velger livet bort. Jeg vet hvor dyp den smerten er, og jeg ønsker ingen å måtte ha det så inderlig vondt at de føler livet ikke lenger er til å holde ut. 
Så i morgen kl 20.00 kommer jeg til å tenne ett lys, for de som ikke lenger er blant oss, for de som sitter igjen uten deres kjære, for de som sliter med selvmorstanker og deres pårørende. #Mittlys – Og det håper jeg du også vil gjøre! ♥

Våg å bry deg!

Kjærlighet og lys fra Luna♥

Trenger du hjelp?
Akutt selvmordsfare: 113

Kirkens SOS: 22 40 00 40 (Tilgjengelig 24/7!)
Mental Helse: 116 123 (Tilgjengelig 24/7!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stinena@hotmail.no