⏱Gi Tid – Verdens dagen for psykisk helse.

Temaet for årets Verdensdag for psykisk helse 10. oktober er «Gi tid».⏱


Å “gi tid” er når du velger noen, eller noe, først. Som igjen betyr at du må velge bort noe annet. Vi alle har like mange timer i døgnet, og jeg mener fult og helt at det handler ene og alene om prioriteringer, ikke “tidsklemma”.
– Det spørs bare hvor du er i rekken hos den enkelte. Og så vanskelig, men så enkelt, er det egentlig.

Og kanskje er det nettopp derfor tiden er så utrolig verdifull. Fordi du kan aldri få den igjen. Tiden du gir noen andre, er den største og mest unike gaven du kan gi, og den aller viktigste. For din tilstedeværelse? Den betyr mer enn gaver eller blomster på døren noen sinne kan gi.Men dette er det mange som skriver om idag. Og dette er vell noe de aller fleste vet også, fra før av. – Innerst inne.. Så det jeg har lyst å skrive om, er tiden DU som helsepersonell gir. Du som jobber som enten  psykiater, psykolog, sykepleier, hjelpepleier, i kantinen på psykiatrisk avd. Ja dere som jobber i psykiatrien, eller med brukere her ute, som sliter med en psykisk uhelse. Ja, tiden dere gir OSS.💚

Jeg vil så gjerne si tusen hjertelig takk. Tusen takk for at DU gav meg av din dyrebare tid.⏱💚🙏
Tusen takk til deg som satt på sengekanten og holdt meg trygt i hånden da jeg var livredd for meg selv og livet i seg selv.

Takk til deg som trøstet meg da jeg gråt, og valgte å holde armene dine rundt meg så lenge jeg trengte det, ja selv når det var hektisk på avdelingen og du egentlig, egentlig, skulle ha vært på ett møte eller skrivet rapport. Takk for at du valgte å bli hos meg til angsten roet seg.

Takk til deg som valgte å gi meg den tiden jeg trengte på avdelingen, selv når det var fult og det var mange som behøvde sengen jeg lå i. Takk for at du likevel valgte å gi meg all den tiden jeg så sårt trengte, for å klare å mestre hverdagen her ute i den store verden igjen.

Takk til deg som satt timevis på gulvet sammen med meg, og ventet tålmodig på at jeg skulle stole på deg nok, til å løfte blikket og svare på spm ditt om hvordan jeg EGENTLIG hadde det.
– Takk for at du så meg, og at du tok deg tid til meg.


Takk til deg som alltid var tilgjengelig når du var på jobb. Emosjonelt tilgjengelig, tilstedeværende og som alltid så innom rommet mitt før du gikk av vakt. – Det er akkurat slike små handlinger som betydde og betyr ALT for meg. Takk for at du tok deg tid til det.

Takk til deg som tok meg med ut på kafe, på skogsturer og ellers små gåturer rundt nabolaget. Bare for at jeg skulle få litt positivt innputt i hverdagen og en dose frisk luft.
– Takk for at du såg hvor mye jeg trengte det.


Takk til deg som hentet en bamse til meg, hjemmefra, som jeg kunne få låne mens du var på ferie.
Jeg tror jeg aldri har klemt så hardt på en bamse i hele mitt liv som de ukene der.. Takk for at du lot meg være meg, takk for at du tok vare på barnet i meg som trengte deg. Selv når du ikke var der.


Takk til deg som valgte å bruke tiden sammen med meg, og dermed valgte bort det sosiale mellom dere ansatte i fellesstuen. Ingenting har vell betydd mer for meg enn akkurat det.
Du som sa: “Jeg er ikke her for å sitte å skravle med kollegene mine, jeg er her for dere!” – Og jeg husker jeg ble så glad for at jeg hadde akkurat DEG som primær kontakt. Du som ØNSKET å være sammen med MEG. Genuint og ekte. Helt tilstede.


Takk til deg, tusen hjertelig takk til deg.🙏💚 Du som ser og er tilstede i øyeblikket, sammen med oss som så sårt trenger akkurat det.
Det er mye negativt og kritikkverdig å si om psykiatrien, tro meg, jeg er en av de åpne og mest ærlige kritikerne. Men en ting kan jeg si, og det er at  personal og ansatte som dere, som nevnt over her, dere er det viktigste og det fineste jeg har opplevd og vil oppleve her i livet:
Det at ett annet menneske gir av sin tid, ja selv når det er ubeleilig eller egentlig ikke passer, men likevel prioriterer det. Prioriterer menneske som virkelig behøver det som mest.
Dere viser oss alle at mellom menneskelige relasjoner er noe av det viktigste for vår psykiske helse. At omsorg, tilstedeværelse, empati og ærlighet, det å være sammen og det å bli sett og hørt, – alt dette styrker den psykiske helsen.

Husk en ting idag.. Og det er: Gi tid, selv når det ikke passer. Det er kanskje da, det er aller viktigst.


@LunaCh

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Scroll to top

Denne bloggen er personlige ytringer fra utgivere av bloggen. Alle bruk av bilder, tekst eller video fra bloggen må avtales med bloggens ansvarlige utgiver. Bloggen ligger på psykmagasinet.no. Ønsker du å blogge om psykisk helse på psykmagasinet.no så kan du ta kontakt med ansvarlig redaktør på mail: stine@psykmagasinet.no